e-fatura mükellefine e-arşiv fatura kesilir mi?
Faturayı kesen firma ya da kişi e-fatura uygulamasına henüz dahil olmamışsa e-arşiv faturası da kesmesi mümkündür. Fakat faturayı kesen taraf ve fatura kesilen tarafın ikisi de e-fatura mükellefiyse, e-arşiv fatura yasal olarak kesilemez.
e-Fatura mükellefine e-arşiv fatura kesilebilir mi?
Faturayı kesen firma ya da kişi e-fatura uygulamasına henüz dahil olmamışsa e-arşiv faturası da kesmesi mümkündür. Fakat iki faturayı kesen taraf ve fatura kesilen tarafın ikisi de efatura mükellefiyse, e-arşiv fatura yasal olarak kesilemez.
E-fatura mükellefi, e-arşiv kesintisi sonrasında bu e-arşiv faturasının geçerli olmadığını fark ettiğinde, faturayı kesen kişiye başvurarak e-arşiv faturasının iptal edilmesini ve yeni bir e-fatura düzenlenmesini talep etmelidir.
Bu yeni e-faturanın düzenlenmesi için, mal veya hizmetin teslimat tarihinden itibaren 7 gün içinde işlem yapılmalıdır. Bu süre zarfında gerekli e-faturanın düzenlenmemesi durumunda, usulsüzlük cezası uygulanabilir.
Herhangi bir hata nedeniyle düzenlenmiş olan e-arşiv veya matbu fatura, kayda alındığında iptal edilemez ve bu durumda cezai yaptırım söz konusu olabilir.
Alıcı pozisyonundaki e-fatura mükellefi, böyle bir durumla karşılaştığında, e-arşiv faturasının iptal edilmesi ve yeni bir e-fatura düzenlenmesi talebinde bulunma hakkına sahiptir.
e-Fatura mükellefine e-arşiv fatura kesildiğinde bir ceza uygulanır mı?
Yukarıda bahsettiğimiz gibi, bir e-fatura mükellefine e-arşiv faturası kestiğiniz durumda 7 günlük bir iptal şansınız mevcut. Bu 7 günlük süreyi aştığınız ve fatura kayda alındığı veya KDV Beyannamesi’ne konu edildiği takdirde iptal edilemez.
Bu durumda Vergi Usul Kanunu gereğince sizlere birtakım cezai yaptırım uygulanır.
e-Fatura mükellefine kesilen e-arşiv faturayı kim /nasıl iptal edilir?
e-Fatura mükellefine kesilen e-arşiv faturasını iptal etme işleminini faturayı kesen firma ya da kişi yapmalıdır. Hatalı kesilen fatura 7 gün içinde, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın iptal ve itiraz portalı aracılığıyla gerekli işlemleri yapabilir ve yanlışlıkla gönderilen faturaları iptal edebilirsiniz.
İptal edilen e-arşiv faturasını, iptal işlemini gerçekleştirdiğiniz günün akşamından sonraki gün Gelir İdaresi Başkanlığı'na bildirmeniz gerekmektedir.
Eğer iptal süresi olan 7 gün aşılırsa, alıcının satıcıya bir iade faturası düzenlemesi önerilir. İade faturası, satıcıya ulaştıktan sonra, yeniden bir e-fatura düzenlenip alıcıya iletilmelidir.
e-Fatura mükellefine kesilen e-arşiv faturanın cezası nedir?
Düzenlenen e-arşiv faturanın iptali: e-Fatura kullanıcısı olan mükelleflere e-arşiv fatura düzenlenmesi halinde, düzenleyen tarafın faturayı iptal ederek e-fatura olacak şekilde yeni bir fatura düzenlemesi gerekmektedir. e-Arşiv faturanın iptali ile ilgili bilgileri şu yazımızda bulabilirsiniz.
İade faturası talebi: e-Arşiv fatura düzenleyen taraf, karşı taraf faturayı muhasebeleştirmişse iade faturası talep edebilir. İade faturası kesildikten sonra firma alıcısına e-fatura düzenleyebilir.
Ceza ve yaptırımlar: e-Fatura kullanıcısına hatayla düzenlenen e-arşiv faturanın zamanında iptalinin yapılmaması, iade faturasının düzenlenmemesi ve her iki tarafın da e-arşiv faturayı kayıt altına alması ve KVD Beyannamesinde konu etmesi durumunda Vergi Usul Kanunu gereğince cezai yaptırım söz konusu olabilir. e-Fatura mükellefi olan bir firmaya e-arşiv fatura düzenlense bile, zorunluluk kapsamındaki mükelleflerin düzenlenmesi gereken asıl belge olan e-faturanın malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren 7 gün içinde düzenlenmemiş olması durumunda ,düzenlenmeyen e-fatura için bu belgeyi düzenlemek ve almak zorunda olanlara Kanunun 353'üncü maddesinin birinci bendine göre; her bir belge için 2022 yılı için 500 TL'den az olmamak üzere bu belgelere yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının %10'u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilir. Bir takvim yılı içinde her bir belgeye ilişkin olarak tespit olunan özel usulsüzlükler için kesilecek cezanın toplamı 250 bin Türk lirasını geçemez.