← Tüm Blog Yazıları

Ücretsiz Muhasebe Programı Var Mı?

İşletmenizi yönetmek ve doğru finansal takip sağlamak için bir muhasebe programına ihtiyacınız var. Peki, nereden başlamalı? Ücretli ve ücretsiz muhasebe programlarından hangisi tercih edilmeli? İlk bakışta cazip görünen ücretsiz programlar gerçekten işinizi görür mü ve riskleri nelerdir?

Nurkan BİLMİŞ

Okuma Süresi: Ortalama 9 dk.

Ücretsiz Muhasebe Programı Var Mı?

Ücretsiz Muhasebe Programlarının Çekiciliği

Ücretsiz muhasebe programları, "maliyet yaratmadıkları" için dikkat çeker ve bu nedenle işletme sahipleri, bütçelerini sarsmadan muhasebe işlemlerini gerçekleştirmenin keyfini yaşayacaklarını düşünürler. Ancak işler daha büyümeden karışmaya başlar. Mali verilerin işlendiği bir programı kullanmak sadece bu programların yetersiz gelmesi nedeniyle değil, veri güvenliği ve ciddi hata olasılıkları nedeniyle de risklidir. Şimdi bu risklere bir göz atalım.

Ücretsiz Muhasebenin Riskleri

Ücretsiz muhasebe programları genellikle sınırlı özelliklere sahiptir ve teknik destek hizmeti sunmazlar. Bu durum kullanıcıların sorunlarını çözmekte zorlanmalarına neden olabilir. Ayrıca veri güvenliği endişesi de göz ardı edilmemesi gereken bir konudur. Hassas finansal verilerinizin güvende olmaması, işletmeniz için ciddi bir risk oluşturabilir.

  • Müşteri Alacak ve Borç Bilgilerinin Yanlış İşlenmesi
    Bazı programlar alt yapılarında güncel olmayan ve/veya kısıtlı bir veritabanı kullanırlar. Bu da belirli bir kayıt sayısından sonra verilerin doğru işlenememesi gibi kötü sürprizlerle karşılaşmanıza neden olabilir. Bu durum ise müşterilerle ve tedarikçilerle olan ilişkilerin bozulmasına neden olabilir.

  • Nakit Akışının ve Stok Durumunun Yanlış Takip Edilmesi
    Ön muhasebe programları her türlü işlemi, loglar ve hareket olarak işlerler. Örneğin bir stok kartı açıldığında bu kart üzerine bir işlem yapıldıysa (alış, satış vb.) bu kartın silinmesine hareketler kaldırılana kadar izin verilmez. Çünkü eğer bu kart silinirse üzerindeki cari kartların hareketleri de etkilenir ve sadece envanter raporları değil, tüm cari alacak borç bakiyeleri de bozulur. Fakat ücretsiz bazı ön muhasebe programları stok kartlarını bir excel satırı gibi görüp silinmesine izin verir. Tabii bu da biraz önce bahsettiğim tüm finansal verilerin yanlış hesaplanmasına neden olur ve işletmenin finansal durumunun yanlış değerlendirilmesine neden olabilir.

  • Sınırlı Özellikler ve Esneklik
    Ücretsiz muhasebe yazılımları genellikle sınırlı özelliklere sahiptir. İşletmeniz büyüdükçe veya karmaşıklaştıkça ihtiyaçlarınız artabilir ve ücretsiz bir programın bu ihtiyaçları karşılamak için yetersiz olması muhtemeldir.

  • Güvenlik ve Veri Kaybı Riski
    Ücretsiz yazılımlar daha düşük bir güvenlik seviyesine sahip olabilir. Veri güvenliği ve yedekleme özellikleri genellikle ücretli sürümlerde geliştirilmiştir. Önemli mali verilerinizi kaybetme riskini göz önünde bulundurmalısınız.

  • Yetersiz Destek ve Eğitim
    Ücretsiz muhasebe programları genellikle sınırlı destek sunar veya hiç destek sunmazlar. Ücretli programlar genellikle müşteri hizmetleri, eğitim ve teknik destek gibi konularda daha fazla kaynak sunar. Bu, sorunlarınıza hızlı çözümler bulma açısından önemlidir.

  • Reklamlar ve İzleme: Bazı ücretsiz yazılımlar, kullanıcıların davranışlarını izlemek veya reklam göstermek için entegre edilmiş özelliklere sahip olabilir. Bu, kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyebilir ve işletme gizliliğini tehlikeye atabilir.

"Bedava peynir sadece fare kapanında bulunur" deyimi ne yazık ki bu konuda da geçerli. Ücretsiz muhasebe programları da işletme sahiplerinin dikkate alması gereken, yukarıda anlattığım riskleri içerebilir. Bir ücretsiz çözüm kullanırken uzun vadeli maliyetleri ve potansiyel riskleri değerlendirmek önemlidir. İşletmenin büyümesi ile ihtiyaçları değiştikçe daha kapsamlı bir muhasebe çözümüne geçmek gerekebilir. Bu da firmaya, başlangıçta yapacağı yatırımdan daha fazlasına mâl olabilir. Sonuçta hem süreç uzar hem de maliyet artabilir.

b2bNet ile Sorunsuz Geçiş:

İşte tam bu noktada, b2bNet bulut tabanlı muhasebe programı devreye giriyor. b2bNet, işletmenizin ön muhasebe ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanmış güvenilir ve kapsamlı bir çözümdür. Verileriniz güvenli bir şekilde bulut tabanlı sunucularda saklanır ve her an erişilebilir durumdadır.

Neden b2bNet?

  • Güvenlik: b2bNet, endüstri standartlarına uygun güvenlik önlemleriyle verilerinizi korur.
  • Kapsamlı Özellikler: İhtiyacınıza uygun geniş bir özellik yelpazesi ile iş süreçlerinizi optimize eder.
  • Teknik Destek: b2bNet, uzman destek ekibi ile 7/24 hizmet sunar. Sorunlarınız anında çözülür.
  • Kullanım Kolaylığı: Kullanıcı dostu arayüzü ile b2bNet, muhasebe süreçlerinizi basitleştirir ve hızlandırır.
  • Sürekli Güncel: b2bNet %100 bulut tabanlı yapısıyla tüm kullanıcılarına anlık aynı güncel alt yapıyı sağlar. Örneğin 2023 yılında KDV oranları değişti ve b2bNet kullanıcıları programlarını güncellemek veya destek almak zorunda kalmadan yeni KDV oranını aynı gün uygulamaya başladılar. Aynı şekilde, yine bu sene tüm e-fatura ve diğer e-belgelere karekod (qrcode) uygulaması zorunluluğunun gelmesi ile tüm b2bNet kullanıcılarının faturalarına otomatik olarak QR kod eklendi.
  • Ekonomik: b2bNet çok ekonomiktir. Diğer geleneksel muhasebe programlarıyla karşılaştırdığınızda belki tek seferlik ödeme yapmak yerine yıllık ödeme yapmak mantıklı gelmeyebilir ancak unutmayın ki bu programlara, b2bNet’e vereceğiniz ücretin 5-6 katını peşin olarak verirsiniz. Fakat bu tek seferlik ödeme ile de iş bitmez; güncelleme vb. durumlarda yeniden ücret ödemeniz gerekebilir. Sunucu, bilgisayar vb. donanım maliyetlerine girmiyorum bile...

Ücretsiz muhasebe programlarından kaynaklanan riskleri göz önünde bulundurarak, işletmenizi güvenle yönetmek için b2bNet'i tercih edebilirsiniz. Güçlü özellikleri, güvenlik standartları ve etkili destek hizmeti ile b2bNet, işletmenizin finansal yönetimini güvence altına alır.

Geleceğinize güvenle bakın, b2bNet ile işlerinizi kolaylaştırın.


Hantal programından vazgeçmeye ne dersin?
Hemen ücretsiz başla.